Land
Italien
Stil
Dessertvin
Druvor
55% Trebbiano 35% Malvasia 10% Sangiovese
Vinframställning
Efter skörd hängs druvklasarna upp och får torka fram till december, när de uppnår 18°-19° Baumé (en enhet som indikerar hög sockerhalt och låg vattenhalt). Efter en varsam pressning får juicen ligga i små ekfat.
Vinet jäser långsamt och mognar, vilket ger det dess karakteristiska aromer.
Noter
Färg, gul bärnstensfärg
Doft, stor aromatisk komplexitet, dofter av russin, kanderade frukter och valnöt, följt av doftande inslag av kastanjehonung.
Smak, sammetslen, sött balanserad med en behaglig värme från alkoholen. Mycket lång och angenäm eftersmak.
Passar till
Serveras vid en temperatur på 14°-15°C tillsammans med “cantucci”, traditionella lokala mandel- och hasselnötskakor.
Serveras vid en temperatur på 10°-12°C till lagrade ostar
Lagring och konsumtion
10-15 grader
Alkoholinnehåll
16% vol./alc